Freze talaş siperliği

İşletmelerde iş güvenliği için freze talaş siperlikleri :

Freze talaş siperliği parçaların frezelenmesi sırasında çıkan talaşın, ufak parçaların ve soğutma sıvısının operatöre veya etrafa sıçramasını engelleyen en basit çözümdür.

Freze takım tezgahı

Freze 19. yüzyılın sonlarında icat edilmiş, endüstriyel talaşlı imalatta kullanılan bir çeşit takım tezgahıdır. Frezelerin çalışma prensibi, kendi ekseni çevresinde dönen bir kesici takım vasıtasıyla iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirme (delme, yüzey işleme, azdırma, vb.) yapan makinelerdir. Günümüzde özellikle metallerden imalat yapılan her firmada freze görmek mümkündür.

Freze Makinesi Kullanma Talimatı
Freze ve Matkapta İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Nelerdir?
FREZE TEZGAHLARINDA ALINACAK İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ
  1. Bütün kayışlar, kasnak, miller uygun şekilde korunacaktır.
    2.Bıçak veya bıçakların üstü sabit bir kapak ile örtülecek, fırlayan parça ve çapakları önleyecektir.
  2. Soğutucu sıvı bıçakların işten uzaklaşan yönüne ayarlanmalıdır.
  3. İşlenecek parça tezgâha sağlam bir şekilde tespit edilmelidir.
  4. Bıçak ve milin sağlam bir şekilde tespit edilmesi sağlanmalıdır.
  5. Tezgâh durduğu zaman talaşlar fırça ile temizlenmelidir.
  6. Bu tezgâhta çalışanlar sarkıntılı giyim eşyası, kravat, uzun kollu elbise gibi giyim eşyalarını çalışma esnasında giymemelidirler.
    8.Freze tezgâhlarında çalışanlar makine yağlarından ileri gelebilecek deri hastalıklarından ve iltihaplardan korunmak için genel temizlik kuralarına azami derecede dikkat edeceklerdir.
    9.Operatörler gözlere gelebilecek çapak ve kıymıklara karşı emniyet gözlüğü veya yüz siperi kullanmalıdırlar.
    10.Tezgah hareket halinde iken, işlenen parçaların kalibrasyon ve ölçülmesine teşebbüs edilmemelidir.
  7. El aletleri tezgâh tablası üzerinde bırakılmamalıdır.
Freze ve Matkapta İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Nelerdir?

Çalışma prensipleri ve konstrüksiyon yapıları itibariyle freze ve matkap için uygun koruyucuları birlikte incelemek mümkündür. İkisinde de iş parçası sabit olup parçayı işleyen takım dönmektedir.
Freze tezgâhında, tornada olduğu gibi parça yüzeyinden talaş kaldırma işlemi uygulanmaktadır. Yalnız, tornada takım sabit olup iş parçası dönerken ve silindirik parçalar işlenirken frezede durum tam tersi olup düz parçalar işlenmektedir. Matkapta ise delik delme işlemi uygulanmaktadır.
Bu tür tezgâhlarda en büyük risk, talaş ya da çapak sıçrama tehlikesidir. Bunun için tornanın operasyon noktası koruyucusuna benzer tarzda yapılan işlemi görmeyi engellemeyecek, sıçrayan çapaklara engel olacak şekilde sağlam yapıda, şeffaf, açılır kapanır ve yükseklik ayarı yapılabilir uygun koruyucular kullanılmalıdır.
Freze ve matkap tezgahları için en uygun koruyucular, ayarlanabilir koruyuculardır.
Frezede operasyon noktası için ayarlanabilir koruyucu kullanmak yine de tek başına yeterli olmayabilir. Koruyucu ile iş parçası arasında bir miktar boşluk bırakmak gerektiğinden, bu boşluktan çapak fırlama tehlikesi mevcuttur. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için tezgâh tablasının etrafını kabin ile kapatmak yeterli olacaktır.

İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi - Gelişim Alanı
Finisaj Caddesi No:3 34953 Tuzla İSTANBUL
Tel/Fax : +90 216 591 02 08
Tel : +90 546 872 16 18
E-posta : teknik@uysalmak.com